Skocz do zawartości


Ustawianie koloru piksela


6 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojtekkw10

    Nowy na forum

  • Użytkownicy
  • 4 Postów:

Napisano pią, 14 lut 2014 - 21:26

Dopiero zaczynam z grafiką. Moje pytanie brzmi - Jak ustawić kolor pojedynczego piksela. Szukam czegoś w stylu funkcji SetPixel() z WinAPI tylko, że dużo szybszej, bo wymalowanie okienka zajęło mi prawie sekundę.

#2 sazian

    Guru

  • Moderatorzy
  • 1117 Postów:

Napisano pią, 14 lut 2014 - 23:00

moja szklana kula mówi że za mało szczegółów podałeś

#3 wojtekkw10

    Nowy na forum

  • Użytkownicy
  • 4 Postów:

Napisano pią, 14 lut 2014 - 23:09

Jakich szczegółów? Mam okienko zrobione w WinAPI i chcę rysować w nim zmieniając po kolei kolory wszystkich pikseli. Przeleciałem całe okno funkcją setpixel, ale ta funkcja wypełniła mi kolorem okienko w niecałą sekundę. Szukam czegoś szybszego.

#4 xevil21

    xevil

  • Super użytkownicy
  • 521 Postów:
  • Gadu-Gadu:11909981

Napisano sob, 15 lut 2014 - 10:15

Dlaczegho chcesz malować pojedyńczym pikselem?

Zastosowałeś podwójne buforownie?

Pozdrawiam!

#5 wojtekkw10

    Nowy na forum

  • Użytkownicy
  • 4 Postów:

Napisano sob, 15 lut 2014 - 12:13

Chodzi mi o to, że chcę mieć Pełną kontrolę nad tym co rysuję.

Może jest taka funkcja, która natychmiastowo wyświetla tablicę pikseli, czy coś w tym stylu. Nie wiem.
( wtedy bym rysował do tablicy)

Podwójnego buforowania nie mam, bo nie wiem jak narysować to co stworzyłem. ( Tutaj tkwi problem - nie wiem jak coś szybko wyrysować )

#6 xevil21

    xevil

  • Super użytkownicy
  • 521 Postów:
  • Gadu-Gadu:11909981

Napisano sob, 15 lut 2014 - 12:26

Jak chcesz szybko rysować to użyj jakiejś biblioteki graficznej.

WinAPI nie jest do szybkiego rysowania.

#7 wojtekkw10

    Nowy na forum

  • Użytkownicy
  • 4 Postów:

Napisano sob, 15 lut 2014 - 12:56

Aha. Czyli directx. Trochę się pomęczę, ale nie odrazu rzym zbudowano.

Pozdrawiam

Temat do zamknięcia