Skocz do zawartości


Test wyboru... proszę o pomoc


17 odpowiedzi w tym temacie

#1 wolfi0

    Nowy na forum

  • Użytkownicy
  • 4 Postów:

Napisano pią, 28 mar 2008 - 18:35

moim zadaniem jest napisac program ktory z 50 pytan wylosuje 10, do kazdego pytania beda 4 ospowiedzi z ktorych 1 jest poprawna. po zakonczeniu testu wyswietli sume punktow poprawnych odpowiedzi i blednych odpowiedszi (poprawna odpowiedz 1 punkt)

nie wiem dlaczego ale wyskakuje blad i chyba zwiazany jest z komenda string bo pytania moga byc za dlugie...
kolejnym problemem jest to ze przy losowaniu pytan pytanie moze sie powtorzyc a nie chce zeby tak bylo
i ostatnie to sumowanie ... nie wiem czemu ale program nie zlicza mi punktow za odpowiedz...


bede wdzieczny za kazda wskazowke

KOD program Test;
Uses Crt;



Type TZestaw = record

Pytanie : string;

Odpowiedz : array [1..4] of string;

Dobra : Integer;


end;

Const Zestawy : array [1..50] of TZestaw = ((Pytanie:'Jakiej marki jest model samochodu o nazwie M1 ?'; Odpowiedz: ('BMW','Audi','Citroen','Saab');Dobra:1),

(Pytanie:'Który koncern samochodowy ma modele oznaczone symbolem CLS?'; Odpowiedz: ('Audi','BMW','Mercedes','Jaguar');Dobra:3),

(Pytanie:'Który koncern samochodowy produkuje wersje swoich samochodów o nazwie Alpina'; Odpowiedz: ('Audi','BMW','Renault','Peugeot');Dobra:2),

(Pytanie:'Jakiej marki jest model samochodu sportowego o nazwie Sirocco?'; Odpowiedz: ('Seat','Daewoo','VW','Opel');Dobra:3),

(Pytanie:'Jakie oznaczenie ma flagowy model Citroena?'; Odpowiedz: ('C8','C6','2CV','BX');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka pojemność ma silnik Fiata Seicento Sport?'; Odpowiedz: ('700 cm3','1100 cm3','2000 cm3','950 cm3');Dobra:2),


(Pytanie:'Z jakiego kraju pochodził samochód marki Talbot?'; Odpowiedz: ('Niemcy','USA','ZSSR','Francja');Dobra:4),

(Pytanie:'Gdzie obecnie jest produkowana większość samochodów marki Rover ?'; Odpowiedz: ('Indie','GB','Włochy','Czechy');Dobra:1),

(Pytanie:'W którym miejscu w samochodach firmy Saab SA montowane Stacyjki ?'; Odpowiedz: ('prawej stron kierownicy','z lewej strony kierownicy','w podłodze koło skrzyni biegów','w podsufitce');Dobra:3),

(Pytanie:'Co oznacza skrót VTG?'; Odpowiedz: ('nie ma takiego oznaczenia','jest to oznaczenie silnika BMW','stała geometrie łopatek turbiny','zmienna geometrie łopatek turbiny');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej marki samochodów używa włoska policja ?'; Odpowiedz: ('Lamborghini','Fiat','Lancia','Ferrari');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaki jest kultowy model wyścigowej Lancii ?'; Odpowiedz: ('Kappa','Lybra','Ypsilon','Delta integralne');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej produkcji jest Koenigsegg ?'; Odpowiedz: ('Włoskiej','Japońskiej','Szwedzkiej','Hiszpańskiej');Dobra:3),

(Pytanie:'Ile mil wynosi trasa wyścigu Gumball 3000 ?'; Odpowiedz: ('3000','1000','400000','100');Dobra:1),

(Pytanie:'W jakim zespole jeździ Robert Kubica?'; Odpowiedz: ('BMW','Renault','Ferrari','żadnym z podanych');Dobra:1),

(Pytanie:'model 850 jaka to marka?'; Odpowiedz: ('Volvo','BMW','Skoda','BMW i Volvo');Dobra:4),

(Pytanie:'Która marka wprowadziła jako pierwsza wielo punktowe pasy bezpieczeństwa ?'; Odpowiedz: ('BMW','Volvo0','Renault','Saab');Dobra:2),

(Pytanie:'Jaka marka produkuje samochód o nazwie Neon ?'; Odpowiedz: ('Dodge','Chrysler','Plymouth','wszystkie z podanych');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej marki jest samochód o nazwie Delorean ?'; Odpowiedz: ('GMC','Saab','Dodge','Opel');Dobra:1),

(Pytanie:'marki samochody o najwyższej mocy silnika były oznaczane symbolem GSI'; Odpowiedz: ('Opel','Fiat','Renault','VW');Dobra:1),

(Pytanie:'Lexus jest luksusowa odmianą marki'; Odpowiedz: ('Suzuki','Kia','Hondy','Mitsubishi');Dobra:3),

(Pytanie:'Która samochodów jest produkowana wyłącznie ręcznie '; Odpowiedz: ('Lewus','Maserami','Rover','BMW');Dobra:2),

(Pytanie:'Samochody jakiej marki tuninguje firma AMG '; Odpowiedz: ('Marcedes','BMW','Porsche ','Ferrari');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaki znaczek maja samochody Fiat ABHART '; Odpowiedz: ('Skopiona','Konia','Standardowy Fiata','Szachownicy');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka marka ma samochody serii 8 '; Odpowiedz: ('Rover','BMW','Audi','Volvo');Dobra:2),

(Pytanie:'marka miała w ofercie samochody o nazwie V8'; Odpowiedz: ('Honda','Seat','Audi','Mitsubishi');Dobra:3),

(Pytanie:'Jakiej marki jest Vanquish'; Odpowiedz: ('Alfa Romeo','Koenigsegg','Mercedes','Aston Martin');Dobra:4),

(Pytanie:'Jaka firma w swoich modelach używa oznaczenia xd '; Odpowiedz: ('Citroen','Volvo','BMW','Dodge');Dobra:3),

(Pytanie:'Jaki koncern ma w swojej ofercie model Spider '; Odpowiedz: ('Ferrari','Alfa Romeo','Lancia','Ferrari i Alfa Romeo');Dobra:4),

(Pytanie:'. Jaki jest topowy sportowy model Nissana '; Odpowiedz: ('350Z','Maxima','Altima','Skyline GTR');Dobra:4),

(Pytanie:'Jaka marka miała w swoje ofercie model 90'; Odpowiedz: ('Audi','VW','Seat','Citroen');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka Marka prowadzi oznaczenia Type-R'; Odpowiedz: ('Mitsubishi','Renault','Honda','xxx');Dobra:3),

(Pytanie:'Jakiej Marki jest Smart '; Odpowiedz: ('Mini','TVR','Mercedes','Chrysler');Dobra:3),

(Pytanie:'Jaka marka miała jako pierwsza w swoich modelach komputer pokładowy :'; Odpowiedz: ('Mercedes','BMW','Rolls-Royce','Talbot');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej marki jest model GT-500'; Odpowiedz: ('Mustang','VW','Opel','Mitsubishi');Dobra:1),

(Pytanie:'Jakiej marki jest Manta '; Odpowiedz: ('Kia','Opel','Skoda','. Isuzu');Dobra:2),

(Pytanie:'Który z modeli jest produkowany przez Dodga '; Odpowiedz: ('Intruder','Quest','Ram','Patrol');Dobra:3),

(Pytanie:'Kto produkował model Taurus '; Odpowiedz: ('Opel','Ford','VW','Dodge');Dobra:2),

(Pytanie:'Jakiej Marki jest flagowy model Phateon '; Odpowiedz: ('VW','Mercedes','Nissan','Volvo');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka marka ma w swojej ofercie model SLR '; Odpowiedz: ('MacLaren','Mercedes','VW','BMW');Dobra:2),

(Pytanie:'Jaka marka mam oznaczenie silników CSL '; Odpowiedz: ('Mercedes','BMW ','Honda ','Ford');Dobra:2),

(Pytanie:'Jakiej marki jest Cosworth '; Odpowiedz: ('Hyundai','Citroen','Renault','Ford');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiego auta używano zamiast Ciągnika '; Odpowiedz: ('Hammera','Jeepa Willysa','Stara','Jelcza');Dobra:2),

(Pytanie:'Caterpillar jest to producentem '; Odpowiedz: ('Maszyn budowlanych ','Silników Diesla','Turbin Gazowych','wszystkie odpowiedzi są poprawne');Dobra:4),

(Pytanie:'Lanos jest produkowany przez '; Odpowiedz: ('Subaru','Honda','Daewoo','Hundai');Dobra:3),

(Pytanie:'Atos jest modelem '; Odpowiedz: ('Daewoo','Hyundaia','Mitsubishi','Opla');Dobra:2),

(Pytanie:'Jaki samochód ma karoserie z polerowanego Aluminium '; Odpowiedz: ('BMW 850','Mercedes MacLaren SLR','Delorean','Maseratti Quarto Porte');Dobra:2),

(Pytanie:'Jaką pojemność ma najmniejszy silnik fiata albea'; Odpowiedz: ('1200','1100','900','1400');Dobra:1),

(Pytanie:'duzy fiat to model'; Odpowiedz: ('125','126','105','106');Dobra:1),



(Pytanie:'Linea jest modelem?'; Odpowiedz: ('fiata','skody','ferrari','toyoty');Dobra:1));


procedure PokazZestaw(NrZestawu : Integer);

var Odp,i,suma : Integer;

begin


ClrScr;

Writeln('Pytanie ',NrZestawu,' : ',Zestawy[NrZestawu].Pytanie);

Writeln;
suma:=0;
for i:=1 to 4 do

Writeln('Odpowiedz ', i,': ',Zestawy[NrZestawu].Odpowiedz[ i]);

Writeln;

Write('Twoj wybor : ');

Readln(Odp);

if Odp=Zestawy[NrZestawu].Dobra

then Writeln('Prawidlowa odpowiedz', Inc(suma))

else Writeln('Zla odpowiedz');

ReadKey

end;


var suma,i : Integer;
Begin
writeln('----------------------------------------------------------------------');
writeln('|Test wiedzy o motoryzacji przygotowany przez xxxx (c)|');
writeln('----------------------------------------------------------------------');
writeln(' wcisnij dowolny klawisz aby rozpoczac test ');
ReadKey;


for i:=1 to 10 do
PokazZestaw(random(10)+1);


clrscr;
writeln('Koniec testu.');
writeln('Uzyskales nastepujaca liczbe punktow ',suma);
readln;
End.

#2 xevil21

    xevil

  • Super użytkownicy
  • 507 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sławno
  • Gadu-Gadu:11909981

Napisano pią, 28 mar 2008 - 18:53

Witam rolleyes.gif

pytanie nr 3: program nie zlicza punktów za odpowiedzi, ponieważ za każdym razem

zerujesz wartość zmiennej 'suma' rolleyes.gif

KOD
Writeln;
suma:=0;
for i:=1 to 4 do


powinieneś to zrobić raz, np. przed pętlą:

KOD
for i:=1 to 10 do
PokazZestaw(random(10)+1);


i zadeklarować tą zmienną tylko raz! zaraz po tablicy z pytaniami (a nie w funkcji PokazZestaw i drugi raz pod wspomnianą wcześniej funkcją!).

Jeśli chodzi o resztę pytań to nie chce mi się instalować kompilatora do pascala...

Pozdrawiam!

P.S. typ string może przechowywać maksymalnie 255 znaków.

#3 wolfi0

    Nowy na forum

  • Użytkownicy
  • 4 Postów:

Napisano pią, 28 mar 2008 - 19:04

Cytat

Witam rolleyes.gif

pytanie nr 3: program nie zlicza punktów za odpowiedzi, ponieważ za każdym razem

zerujesz wartość zmiennej 'suma' rolleyes.gif

KOD

Writeln;
suma:=0;
for i:=1 to 4 do


powinieneś to zrobić raz, np. przed pętlą:

KOD
for i:=1 to 10 do
PokazZestaw(random(10)+1);


i zadeklarować ją tylko raz! zaraz po tablicy z pytaniami (a nie w funkcji PokazZestaw i 2 raz pod nią!).

a jeśli chodzi o resztę pytań to nie chce mi się instalować kompilatora do pascala...

Pozdrawiam!

P.S. typ string może przechowywać maksymalnie 256 znaków.


haaaa dzieki ... no wlasnie ale co zrobic z tymi pytaniami bo ja mam ponad 255 znakow czy jest jeszcze jakies inne polecenie zamiast string aby wstawic wiecej niz te 255 znakow? przed zaladowaniem tych dlugich pytan mialem krotsze pytania na ktorych wszystko dzialalo ok... uzywalem jeszcze polecenia word ale to tez mi nic nie dalo...

jeszcze raz dzieki za odp i czekam na kolejnego znawce tematu ktory ma troche wolnego czasu i checi

#4 xevil21

    xevil

  • Super użytkownicy
  • 507 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sławno
  • Gadu-Gadu:11909981

Napisano pią, 28 mar 2008 - 19:11

Word - wykluczone rolleyes.gif

możesz na przykład użyć 2 zmiennych typu string do przechowywania pytań rolleyes.gif

np.: zamiast trzymać pytania i odpowiedzi w 1 zmiennej, rozdziel je...

i to chyba będzie najprostsze i najmniej kłopotliwe rozwiązanie...

Pozdrawiam!

#5 Force

    Nowy na forum

  • Super użytkownicy
  • 1138 Postów:
  • Gender:Male

Napisano pią, 28 mar 2008 - 20:00

Albo używaj freepascala, a nie turbo pascala, we free możesz robić olbrzymie tablice i stringi olbrzymiej długości
Wszystko co kochasz i potrzebujesz znajdziesz na serwisach randkowych i http://fp.unit1.pl
Baza tysięcy lotnisk: http://airportsbase.com

#6 wolfi0

    Nowy na forum

  • Użytkownicy
  • 4 Postów:

Napisano sob, 29 mar 2008 - 17:04

Cytat

Word - wykluczone rolleyes.gif

możesz na przykład użyć 2 zmiennych typu string do przechowywania pytań rolleyes.gif

np.: zamiast trzymać pytania i odpowiedzi w 1 zmiennej, rozdziel je...


hmm tzn jak powinienem to zapisac? mozesz przerobic mi tak 4 pytania zebym wiedzial jak poprawic reszte

we FreePascalu tez wywala blad ...

#7 Force

    Nowy na forum

  • Super użytkownicy
  • 1138 Postów:
  • Gender:Male

Napisano sob, 29 mar 2008 - 18:28

dopisz na początek programu {$mode delphi} to stringi będą dłuuugie
Wszystko co kochasz i potrzebujesz znajdziesz na serwisach randkowych i http://fp.unit1.pl
Baza tysięcy lotnisk: http://airportsbase.com

#8 wolfi0

    Nowy na forum

  • Użytkownicy
  • 4 Postów:

Napisano sob, 29 mar 2008 - 18:33

ok program już mogę odpalić. Problemy z jakimi się nadal borykam to:
1) losuje 10 pytań ale sa tylko z zakresu od 1 do 10 a potrzebuje zeby losowal 10 pytan z zakresu od 1 do 50
2) nie wiem gdzie mam władować polecenie inc(suma) zeby działało sumowanie



KODprogram Test;
Uses Crt;



Type TZestaw = record

Pytanie : string;

Odpowiedz : array [1..4] of string;

Dobra : Integer;


end;

Const Zestawy : array [1..50] of TZestaw = ((Pytanie:'M1 to:'; Odpowiedz: ('BMW','Audi','Citroen','Saab');Dobra:1),

(Pytanie:'Który koncern samochodowy ma modele oznaczone symbolem CLS?'; Odpowiedz: ('Audi','BMW','Mercedes','Jaguar');Dobra:3),

(Pytanie:'Alpina to wersja...'; Odpowiedz: ('Audi','BMW','Renault','Peugeot');Dobra:2),

(Pytanie:'Jakiej marki jest model samochodu sportowego o nazwie Sirocco?'; Odpowiedz: ('Seat','Daewoo','VW','Opel');Dobra:3),

(Pytanie:'Jakie oznaczenie ma flagowy model Citroena?'; Odpowiedz: ('C8','C6','2CV','BX');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka pojemność ma silnik Fiata Seicento Sport?'; Odpowiedz: ('700 cm3','1100 cm3','2000 cm3','950 cm3');Dobra:2),


(Pytanie:'Z jakiego kraju pochodził samochód marki Talbot?'; Odpowiedz: ('Niemcy','USA','ZSSR','Francja');Dobra:4),

(Pytanie:'Gdzie produkowany jest Rover'; Odpowiedz: ('Indie','GB','Włochy','Czechy');Dobra:1),

(Pytanie:'W Saab-ach stacyjki montowane sa'; Odpowiedz: ('po prawej','po lewej','koło skrzyni biegów','w podsufitce');Dobra:3),

(Pytanie:'Co oznacza skrót VTG?'; Odpowiedz: ('nic','silnik BMW','model wtrysku','zmienna geometria turbiny');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej marki samochodów używa włoska policja ?'; Odpowiedz: ('Lamborghini','Fiat','Lancia','Ferrari');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaki jest kultowy model wyścigowej Lancii ?'; Odpowiedz: ('Kappa','Lybra','Ypsilon','Delta integralne');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej produkcji jest Koenigsegg ?'; Odpowiedz: ('Włoskiej','Japońskiej','Szwedzkiej','Hiszpańskiej');Dobra:3),

(Pytanie:'Ile mil wynosi trasa wyścigu Gumball 3000 ?'; Odpowiedz: ('3000','1000','400000','100');Dobra:1),

(Pytanie:'W jakim zespole jeździ Robert Kubica?'; Odpowiedz: ('BMW','Renault','Ferrari','żadnym z podanych');Dobra:1),

(Pytanie:'model 850 jaka to marka?'; Odpowiedz: ('Volvo','BMW','Skoda','BMW i Volvo');Dobra:4),

(Pytanie:'Wilopunktowe pasy bezpieczenstwa wprowadzili jako pierwsi'; Odpowiedz: ('BMW','Volvo0','Renault','Saab');Dobra:2),

(Pytanie:'Neon produkowany jest przez'; Odpowiedz: ('Dodge','Chrysler','Plymouth','wszystkie z podanych');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej marki jest samochód o nazwie Delorean ?'; Odpowiedz: ('GMC','Saab','Dodge','Opel');Dobra:1),

(Pytanie:'Najmocniejsze silniki GSI oznacza'; Odpowiedz: ('Opel','Fiat','Renault','VW');Dobra:1),

(Pytanie:'Lexus jest luksusowa odmianą marki'; Odpowiedz: ('Suzuki','Kia','Hondy','Mitsubishi');Dobra:3),

(Pytanie:'Która samochodów jest produkowana wyłącznie ręcznie '; Odpowiedz: ('Lewus','Maserami','Rover','BMW');Dobra:2),

(Pytanie:'Samochody jakiej marki tuninguje firma AMG '; Odpowiedz: ('Marcedes','BMW','Porsche ','Ferrari');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaki znaczek ma Fiat ABHART '; Odpowiedz: ('Skopiona','Konia','Standardowy Fiata','Szachownicy');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka marka ma samochody serii 8 '; Odpowiedz: ('Rover','BMW','Audi','Volvo');Dobra:2),

(Pytanie:'marka miała w ofercie samochody o nazwie V8'; Odpowiedz: ('Honda','Seat','Audi','Mitsubishi');Dobra:3),

(Pytanie:'Jakiej marki jest Vanquish'; Odpowiedz: ('Alfa Romeo','Koenigsegg','Mercedes','Aston Martin');Dobra:4),

(Pytanie:'Jaka firma w swoich modelach używa oznaczenia xd '; Odpowiedz: ('Citroen','Volvo','BMW','Dodge');Dobra:3),

(Pytanie:'Jaki koncern ma w swojej ofercie model Spider '; Odpowiedz: ('Ferrari','Alfa Romeo','Lancia','odp 1 i 2');Dobra:4),

(Pytanie:'. Jaki jest topowy sportowy model Nissana '; Odpowiedz: ('350Z','Maxima','Altima','Skyline GTR');Dobra:4),

(Pytanie:'Jaka marka miała w swoje ofercie model 90'; Odpowiedz: ('Audi','VW','Seat','Citroen');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka Marka prowadzi oznaczenia Type-R'; Odpowiedz: ('Mitsubishi','Renault','Honda','xxx');Dobra:3),

(Pytanie:'Jakiej Marki jest Smart '; Odpowiedz: ('Mini','TVR','Mercedes','Chrysler');Dobra:3),

(Pytanie:'komputer pokladowy jako pierwszy byl w :'; Odpowiedz: ('Mercedes','BMW','Rolls-Royce','Talbot');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej marki jest model GT-500'; Odpowiedz: ('Mustang','VW','Opel','Mitsubishi');Dobra:1),

(Pytanie:'Jakiej marki jest Manta '; Odpowiedz: ('Kia','Opel','Skoda','. Isuzu');Dobra:2),

(Pytanie:'Który z modeli jest produkowany przez Dodga '; Odpowiedz: ('Intruder','Quest','Ram','Patrol');Dobra:3),

(Pytanie:'Kto produkował model Taurus '; Odpowiedz: ('Opel','Ford','VW','Dodge');Dobra:2),

(Pytanie:'Jakiej Marki jest flagowy model Phateon '; Odpowiedz: ('VW','Mercedes','Nissan','Volvo');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka marka ma w swojej ofercie model SLR '; Odpowiedz: ('MacLaren','Mercedes','VW','BMW');Dobra:2),

(Pytanie:'Jaka marka mam oznaczenie silników CSL '; Odpowiedz: ('Mercedes','BMW ','Honda ','Ford');Dobra:2),

(Pytanie:'Jakiej marki jest Cosworth '; Odpowiedz: ('Hyundai','Citroen','Renault','Ford');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiego auta używano zamiast Ciągnika '; Odpowiedz: ('Hammera','Jeepa Willysa','Stara','Jelcza');Dobra:2),

(Pytanie:'Caterpillar to producent '; Odpowiedz: ('Koparek ','Silników','Turbin','wszystkie odp są poprawne');Dobra:4),

(Pytanie:'Lanos jest produkowany przez '; Odpowiedz: ('Subaru','Honda','Daewoo','Hundai');Dobra:3),

(Pytanie:'Atos jest modelem '; Odpowiedz: ('Daewoo','Hyundaia','Mitsubishi','Opla');Dobra:2),

(Pytanie:'Karoserie z polerowanego aluminium ma'; Odpowiedz: ('BMW 850','MacLaren SLR','Delorean','Ferrari Enzo');Dobra:2),

(Pytanie:'Jaką pojemność ma najmniejszy silnik fiata albea'; Odpowiedz: ('1200','1100','900','1400');Dobra:1),

(Pytanie:'duzy fiat to model'; Odpowiedz: ('125','126','105','106');Dobra:1),



(Pytanie:'Linea jest modelem?'; Odpowiedz: ('fiata','skody','ferrari','toyoty');Dobra:1));

procedure PokazZestaw(NrZestawu : Integer);

var Odp,i,suma : Integer;

begin


ClrScr;

Writeln('Pytanie ',NrZestawu,' : ',Zestawy[NrZestawu].Pytanie);

Writeln;
suma:=0;
for i:=1 to 4 do

Writeln('Odpowiedz ', i,': ',Zestawy[NrZestawu].Odpowiedz[ i]);

Writeln;

Write('Twoj wybor : ');

Readln(Odp);

if Odp=Zestawy[NrZestawu].Dobra

then Writeln('Prawidlowa odpowiedz')


else Writeln('Zla odpowiedz');

ReadKey

end;


var suma,i : Integer;
Begin
writeln('----------------------------------------------------------------------');
writeln('|Test wiedzy o motoryzacji przygotowany przez xxxx (c)|');
writeln('----------------------------------------------------------------------');
writeln(' wcisnij dowolny klawisz aby rozpoczac test ');
ReadKey;


for i:=1 to 10 do
PokazZestaw(random(10)+1);


clrscr;
writeln('Koniec testu.');
writeln('Uzyskales nastepujaca liczbe punktow ',suma);
readln;
End.


#9 Force

    Nowy na forum

  • Super użytkownicy
  • 1138 Postów:
  • Gender:Male

Napisano sob, 29 mar 2008 - 18:43

for i:=1 to 10 do
PokazZestaw(random(50)+1);
Wszystko co kochasz i potrzebujesz znajdziesz na serwisach randkowych i http://fp.unit1.pl
Baza tysięcy lotnisk: http://airportsbase.com

#10 xevil21

    xevil

  • Super użytkownicy
  • 507 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sławno
  • Gadu-Gadu:11909981

Napisano sob, 29 mar 2008 - 20:43

na pytanie nr 1 już dostałeś odpowiedź rolleyes.gif

pytanie nr 2:

KOD
program Test;
Uses Crt;



Type TZestaw = record

Pytanie : string;

Odpowiedz : array [1..4] of string;

Dobra : Integer;


end;

Const Zestawy : array [1..50] of TZestaw = ((Pytanie:'M1 to:'; Odpowiedz: ('BMW','Audi','Citroen','Saab');Dobra:1),

(Pytanie:'Który koncern samochodowy ma modele oznaczone symbolem CLS?'; Odpowiedz: ('Audi','BMW','Mercedes','Jaguar');Dobra:3),

(Pytanie:'Alpina to wersja...'; Odpowiedz: ('Audi','BMW','Renault','Peugeot');Dobra:2),

(Pytanie:'Jakiej marki jest model samochodu sportowego o nazwie Sirocco?'; Odpowiedz: ('Seat','Daewoo','VW','Opel');Dobra:3),

(Pytanie:'Jakie oznaczenie ma flagowy model Citroena?'; Odpowiedz: ('C8','C6','2CV','BX');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka pojemność ma silnik Fiata Seicento Sport?'; Odpowiedz: ('700 cm3','1100 cm3','2000 cm3','950 cm3');Dobra:2),


(Pytanie:'Z jakiego kraju pochodził samochód marki Talbot?'; Odpowiedz: ('Niemcy','USA','ZSSR','Francja');Dobra:4),

(Pytanie:'Gdzie produkowany jest Rover'; Odpowiedz: ('Indie','GB','Włochy','Czechy');Dobra:1),

(Pytanie:'W Saab-ach stacyjki montowane sa'; Odpowiedz: ('po prawej','po lewej','koło skrzyni biegów','w podsufitce');Dobra:3),

(Pytanie:'Co oznacza skrót VTG?'; Odpowiedz: ('nic','silnik BMW','model wtrysku','zmienna geometria turbiny');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej marki samochodów używa włoska policja ?'; Odpowiedz: ('Lamborghini','Fiat','Lancia','Ferrari');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaki jest kultowy model wyścigowej Lancii ?'; Odpowiedz: ('Kappa','Lybra','Ypsilon','Delta integralne');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej produkcji jest Koenigsegg ?'; Odpowiedz: ('Włoskiej','Japońskiej','Szwedzkiej','Hiszpańskiej');Dobra:3),

(Pytanie:'Ile mil wynosi trasa wyścigu Gumball 3000 ?'; Odpowiedz: ('3000','1000','400000','100');Dobra:1),

(Pytanie:'W jakim zespole jeździ Robert Kubica?'; Odpowiedz: ('BMW','Renault','Ferrari','żadnym z podanych');Dobra:1),

(Pytanie:'model 850 jaka to marka?'; Odpowiedz: ('Volvo','BMW','Skoda','BMW i Volvo');Dobra:4),

(Pytanie:'Wilopunktowe pasy bezpieczenstwa wprowadzili jako pierwsi'; Odpowiedz: ('BMW','Volvo0','Renault','Saab');Dobra:2),

(Pytanie:'Neon produkowany jest przez'; Odpowiedz: ('Dodge','Chrysler','Plymouth','wszystkie z podanych');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej marki jest samochód o nazwie Delorean ?'; Odpowiedz: ('GMC','Saab','Dodge','Opel');Dobra:1),

(Pytanie:'Najmocniejsze silniki GSI oznacza'; Odpowiedz: ('Opel','Fiat','Renault','VW');Dobra:1),

(Pytanie:'Lexus jest luksusowa odmianą marki'; Odpowiedz: ('Suzuki','Kia','Hondy','Mitsubishi');Dobra:3),

(Pytanie:'Która samochodów jest produkowana wyłącznie ręcznie '; Odpowiedz: ('Lewus','Maserami','Rover','BMW');Dobra:2),

(Pytanie:'Samochody jakiej marki tuninguje firma AMG '; Odpowiedz: ('Marcedes','BMW','Porsche ','Ferrari');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaki znaczek ma Fiat ABHART '; Odpowiedz: ('Skopiona','Konia','Standardowy Fiata','Szachownicy');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka marka ma samochody serii 8 '; Odpowiedz: ('Rover','BMW','Audi','Volvo');Dobra:2),

(Pytanie:'marka miała w ofercie samochody o nazwie V8'; Odpowiedz: ('Honda','Seat','Audi','Mitsubishi');Dobra:3),

(Pytanie:'Jakiej marki jest Vanquish'; Odpowiedz: ('Alfa Romeo','Koenigsegg','Mercedes','Aston Martin');Dobra:4),

(Pytanie:'Jaka firma w swoich modelach używa oznaczenia xd '; Odpowiedz: ('Citroen','Volvo','BMW','Dodge');Dobra:3),

(Pytanie:'Jaki koncern ma w swojej ofercie model Spider '; Odpowiedz: ('Ferrari','Alfa Romeo','Lancia','odp 1 i 2');Dobra:4),

(Pytanie:'. Jaki jest topowy sportowy model Nissana '; Odpowiedz: ('350Z','Maxima','Altima','Skyline GTR');Dobra:4),

(Pytanie:'Jaka marka miała w swoje ofercie model 90'; Odpowiedz: ('Audi','VW','Seat','Citroen');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka Marka prowadzi oznaczenia Type-R'; Odpowiedz: ('Mitsubishi','Renault','Honda','xxx');Dobra:3),

(Pytanie:'Jakiej Marki jest Smart '; Odpowiedz: ('Mini','TVR','Mercedes','Chrysler');Dobra:3),

(Pytanie:'komputer pokladowy jako pierwszy byl w :'; Odpowiedz: ('Mercedes','BMW','Rolls-Royce','Talbot');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiej marki jest model GT-500'; Odpowiedz: ('Mustang','VW','Opel','Mitsubishi');Dobra:1),

(Pytanie:'Jakiej marki jest Manta '; Odpowiedz: ('Kia','Opel','Skoda','. Isuzu');Dobra:2),

(Pytanie:'Który z modeli jest produkowany przez Dodga '; Odpowiedz: ('Intruder','Quest','Ram','Patrol');Dobra:3),

(Pytanie:'Kto produkował model Taurus '; Odpowiedz: ('Opel','Ford','VW','Dodge');Dobra:2),

(Pytanie:'Jakiej Marki jest flagowy model Phateon '; Odpowiedz: ('VW','Mercedes','Nissan','Volvo');Dobra:1),

(Pytanie:'Jaka marka ma w swojej ofercie model SLR '; Odpowiedz: ('MacLaren','Mercedes','VW','BMW');Dobra:2),

(Pytanie:'Jaka marka mam oznaczenie silników CSL '; Odpowiedz: ('Mercedes','BMW ','Honda ','Ford');Dobra:2),

(Pytanie:'Jakiej marki jest Cosworth '; Odpowiedz: ('Hyundai','Citroen','Renault','Ford');Dobra:4),

(Pytanie:'Jakiego auta używano zamiast Ciągnika '; Odpowiedz: ('Hammera','Jeepa Willysa','Stara','Jelcza');Dobra:2),

(Pytanie:'Caterpillar to producent '; Odpowiedz: ('Koparek ','Silników','Turbin','wszystkie odp są poprawne');Dobra:4),

(Pytanie:'Lanos jest produkowany przez '; Odpowiedz: ('Subaru','Honda','Daewoo','Hundai');Dobra:3),

(Pytanie:'Atos jest modelem '; Odpowiedz: ('Daewoo','Hyundaia','Mitsubishi','Opla');Dobra:2),

(Pytanie:'Karoserie z polerowanego aluminium ma'; Odpowiedz: ('BMW 850','MacLaren SLR','Delorean','Ferrari Enzo');Dobra:2),

(Pytanie:'Jaką pojemność ma najmniejszy silnik fiata albea'; Odpowiedz: ('1200','1100','900','1400');Dobra:1),

(Pytanie:'duzy fiat to model'; Odpowiedz: ('125','126','105','106');Dobra:1),



(Pytanie:'Linea jest modelem?'; Odpowiedz: ('fiata','skody','ferrari','toyoty');Dobra:1));

var suma, i : Integer;

procedure PokazZestaw(NrZestawu : Integer);

var Odp,i : Integer;

begin


ClrScr;

Writeln('Pytanie ',NrZestawu,' : ',Zestawy[NrZestawu].Pytanie);

Writeln;

for i:=1 to 4 do

Writeln('Odpowiedz ', i,': ',Zestawy[NrZestawu].Odpowiedz[ i]);

Writeln;

Write('Twoj wybor : ');

Readln(Odp);

if Odp=Zestawy[NrZestawu].Dobra

then begin suma:=suma+1; Writeln('Prawidlowa odpowiedz'); end


else Writeln('Zla odpowiedz');

ReadKey

end;


Begin
writeln('----------------------------------------------------------------------');
writeln('|Test wiedzy o motoryzacji przygotowany przez xxxx (c)|');
writeln('----------------------------------------------------------------------');
writeln(' wcisnij dowolny klawisz aby rozpoczac test ');
ReadKey;

suma:=0;
for i:=1 to 10 do
PokazZestaw(random(50)+1);


clrscr;
writeln('Koniec testu.');
writeln('Uzyskales nastepujaca liczbe punktow ',suma);
readln;
End.


#11 Jason

    Avatar

  • Super użytkownicy
  • 1106 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Hell
  • Interests:Tworzenie gier

Napisano pon, 31 mar 2008 - 13:07

Wracajac do dwoch stringow na pytanie... Nie lepiej uzyc tablice charow :>

#12 xevil21

    xevil

  • Super użytkownicy
  • 507 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sławno
  • Gadu-Gadu:11909981

Napisano pon, 31 mar 2008 - 13:13

Jason: oczywiście laugh.gif można użyć rolleyes.gif

lecz chyba prościej to zrobić za pomocą 2 stringów rolleyes.gif

przynajmniej mi się tak wydaje laugh.gif

P.S. string to przecież tablica charów...

#13 Jason

    Avatar

  • Super użytkownicy
  • 1106 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Hell
  • Interests:Tworzenie gier

Napisano pon, 31 mar 2008 - 13:24

Nie koniecznie tablica charow, nie pamietam jak to bylo w Delphi, ale jak w C masz tablice charow to nie masz takich udogodnien jak ze stringami, np. operatorow wink.gif
Pamietam z wykladow ze mozna w Delphi deklarowac np. String[50]; ciekawe, czy w TP mozna tak zadeklarowac ponad standardowa pojemnosc rolleyes.gif

#14 xevil21

    xevil

  • Super użytkownicy
  • 507 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Sławno
  • Gadu-Gadu:11909981

Napisano pon, 31 mar 2008 - 13:50

Jason, Jason właśnie o to mi chodziło, o te udogodnienia rolleyes.gif

z tego co wiem, to w Turbo Pascalu oraz w Delphi nie można zadeklarować stringa

ponad standardową pojemność...

#15 lewymati

    Starszy bywalec

  • Super użytkownicy
  • 123 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Inowrocław
  • Interests:Programowanie :P

Napisano pon, 31 mar 2008 - 14:18

jest jeszcze chyba coś takiego jak ansistring
Piszę proste programy i stronki internetowe na zlecenie, zaliczenie...
Delphi, Pascal, C++, (X)HTML, CSS, trochę PHP, Javascript i MySQL
Kontakt: gg:1477872 e-mail: lewymati@wp.pl

#16 Jason

    Avatar

  • Super użytkownicy
  • 1106 Postów:
  • Gender:Male
  • Location:Hell
  • Interests:Tworzenie gier

Napisano pon, 31 mar 2008 - 15:51

Jest jeszcze PChar i PAnsiChar biggrin.gif

#17 Force

    Nowy na forum

  • Super użytkownicy
  • 1138 Postów:
  • Gender:Male

Napisano pon, 31 mar 2008 - 16:31

nie można zadeklarować stringa ze stałą wielkością ponad 255, czyli a : string[256]; odpada. I tylko taki string jest jako tablica charów w pamięci przechowywany. Normalne stringi bez [], są jako wskaźnik do napisu (a raczej jako referencje) i działają podobnie jak w javie. Widać to w sizeof() i w tym że w rekordach, które zapisujemy do pliku. Mogą być tylko stringi z [ ] bo rekordy zapamiętuje jako blok pamięci. Jak mamy:

a,b : string;

a := 'Napis co ma 100 000 znaków';
b := a;

to nie robi się kopi napisu, ale przepisuje referencje, dopiero gdy się zmienia coś w a lub b to wtedy jest tworzony nowy napis i podpinana referencja, a gdy napis nie ma żadnej referencji do siebie to jest kasowany

Edit: nie ma w kodzie Delphi kolorowania, bo tak to się nie udało dodać posta
Wszystko co kochasz i potrzebujesz znajdziesz na serwisach randkowych i http://fp.unit1.pl
Baza tysięcy lotnisk: http://airportsbase.com

#18 McFly

    Nowy na forum

  • Użytkownicy
  • 1 Postów:
  • Gadu-Gadu:3161324

Napisano czw, 05 cze 2008 - 10:04

(Pytanie:'Jakiej marki jest samochód o nazwie Delorean ?'; Odpowiedz: ('GMC','Saab','Dodge','Opel');Dobra:1),

Stary jeżeli robisz test to może sam najpierw znaj odpowiedź na pytanie bo tu nie ma ani jednej poprawnej odpowiedzi gdyż poprawna odpowiedź To DMC-12 DeLorean. mad.gif





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych